KERES

Sport

A sporttal való találkozásom a vívással kezdődött. 12 éves koromban nem sok sportos előzmény után édesapám elvitt bennünket (három testvéremmel együtt) Benkő Tibor bácsihoz, aki akkor a gödöllői vívás újjáteremtésén dolgozott.

Benkő Tibor, az 1932-es Los Angeles-i olimpia bronzérmese, oly kiváló pedagógus, aki valóban elmondhatta magáról "megjártam a hadak útját". Nagyszerű EMBERT ismerhettem meg benne. Ő "oltott be" igazán a vívással és egyben a sporttal is.Vívóként nem voltam világbajnokságon és olimpián, mégis úgy érzem, a maximumot kihoztam magamból amit egy universiade (főiskolás vb) csapatbronz (1983) és egy BEK kardcsapatarany (1981) fémjelez, hogy a legkedvesebbeket említsem. 35 évi vívó pályafutásom után 1998-ban, hatévi alalnökséget követően, megválasztottak a Magyar Vívószövetség elnökének, mely megtisztelő tisztséget 2008 decemberéig láttam el. Eközben nyolc évig tölthettem be a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöki tisztségét. 2009 februárjában megválasztottak a Nemzeti Sportszövetség elnökének.

A sport mindig életem meghatározó része volt és lesz is, a mai napig minden nap sportolok. Sajnálom, hogy egyre kevesebben tartják fontosnak a rendszeres testedzést. Szomorú, hogy a 10 és 18 éves korosztály 60-65 százaléka csak kétszer 45 percet mozog hetente, vagy az, hogy a rendszeres diákolimpián részt vevő (tehát versenyző) fiatalok fizikai teljesítőképessége sokat romlott az elmúlt 10-15 esztendőben.

Az is elfogadhatatlan, hogy több mint 350 iskolában (köztük közép iskolákban) nincs a kötelező testnevelésórák megtartásához tornaterem. Meggyőződésem, hogy a fiatalok sportra való nevelése, az egészséges versenyreszellemre való nevelés nagyban segíthetne a jövőben nemzetünk egészségi, szellemi és morális felemelkedésében. Ezért mindent meg kell tenni a jobb sportolási feltételek kialakításáért, iskolán belül és kívül, a mindennapos testmozgás feltételeinek kialakításáért.

Jelenleg a Nemzeti Sporttanács tagjaként igyekszem véleményemnek hangot adni, és részt veszek aktívan is sporteseményeken, nem csak az egészségem megőrzése, hanem a sport népszerűsítése érdekében is.