KERES

Rendhagyó címerkiállítás

2013. 10. 28. - Budapest

Hétszáz város, község és falu mutatkozhat be januártól a WestEnd City Centerben nyíló interaktív címerkiállításon. Rendhagyó címerkiállítás nyílik jövõ januártól a budapesti WestEnd City Centerben, ahol 700 település tud majd bemutatkozni.

A tárlat látogatói nemcsak a címerek történelmi üzenetével ismerkedhetnek meg, hanem ha a címerek felett elhelyezett QR kódokat okostelefonjukkal leolvassák, megnyílik elõttük valamennyi város és falu, múltjával, jelenével, turisztikai látványosságaival, rendezvényeivel. A kiállítás egyik fõvédnöke dr. Gémesi György, Gödöllõ polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke, aki felhívja a polgármesterek figyelmét a széles nyilvánosság elõtti bemutatkozás e kitûnõ lehetõségére.
Egyedülálló, a maga nemében különleges címerkiállítás nyílik jövõ januártól hazánk leglátogatottabb bevásárlóközpontjában, a WestEnd City Centerben – jelentették be október 28-i, budapesti sajtótájékoztatójukon a rendezvény szervezõi és védnökei: Demján Sándor, a TriGránit Zrt. elnöke, Prosits Attila, a WestEnd City Center ügyvezetõ igazgatója, Walch Ottó, a kiállítás projektvezetõje, Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke, dr. Balogh Júlia történész és dr. Gémesi György, Gödöllõ polgármestere a MÖSZ elnöke.
A rendhagyó tárlaton, a WestEnd City Center folyosóin egy kilométer hosszan lesznek majd elhelyezve a vállalkozó kedvû települések címerei. Ezek felett egy-egy QR kód lesz okostelefonnal leolvasható, amelyek segítségével a település önkormányzata elviheti a látogatót saját mobiltelefonra tervezett weboldalára, ahol már minden megtudható lesz az adott városról, faluról, a múlttól és jelentõl az önkormányzati testületen át az aktuális turisztikai rendezvényekig. A tárlathoz számos kísérõ esemény – például címerfelismerõ játék, rendhagyó történelemóra – is kapcsolódik majd, s a kiállító települések részt vehetnek a WestEnd City Center 2014-es évi programsorozatában is.
„A kiállítás kitûnõ alkalom arra, hogy egy település megismertesse magát az ország lakosságával, hiszen a WestEndben évente 20 millióan fordulnak meg, ám emellett szimbolikus jelentõséggel is bír” – mondta Demján Sándor. Alkalmat ad arra, hogy mindenki emlékezhessen szülõhelyére, gyökereire, s ez az emlékezés érzelmi töltéssel is párosulhasson. Ha egy nép, egy ország nem kötõdik, ragaszkodik a hagyományaihoz, asszimilálódni fog a globalizáció során.
Gémesi György polgármesterként és a MÖSZ elnökeként is örömmel üdvözölte a kezdeményezést, amely jelentõs mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy ismét elõtérbe kerülhessen az utóbbi idõben eléggé háttérbe szorított önkormányzati szektor. Mint elmondta, a MÖSZ örömmel vesz részt a kiállítás népszerûsítésében és koordinálásában, mert jó volna, ha minél több magyar település „beköltözhetne az ország nagy piacterére.” A kiállításra – elsõsorban a MÖSZ felhívásának köszönhetõen – már 64 település jelezte részvételi szándékát, s ha minden a tervek szerint alakul, a címerkiállítás jó eséllyel pályázik Guinness-rekordra is.
MP