KERES

Jótékony célt szolgál a gödöllõi Erzsébet Bál

2012. 09. 26. - Gödöllõ

A királyné emlékéhez méltó Erzsébet-bálnak lesz a helyszíne november 17-én a Királyi Kastély. A bevételt a koraszülött mentést támogatására, a Peter Cerny Alapítvány javára ajánlották fel a rendezõk. A bál egyben a „Híres Hölgyek Gödöllõn – 2012 a Nõk Éve” tematikus év záróeseménye lesz. A részletekrõl szeptember 26-án, a Gödöllõi Királyi Kastélyban tájékoztatták a sajtó képviselõit.
Az idei gödöllõi tematikus év számos színvonalas kulturális eseménnyel tiszteleg a városhoz kötõdõ híres hölgyek elõtt, akik között kiemelt helyet foglal el Erzsébet királyné, akinek idén emlékezünk meg születésének 175. évfordulójáról, valamint arról, hogy 145 esztendeje kapta meg a kastélyt koronázási ajándékként a királyi pár.
A rendezvény célja egy elegáns, de nem hivalkodó rendezvény, ami szellemiségével méltó Erzsébet királyné emlékéhez – tájékoztatta a sajtó képviselõinek dr. Gémesi György, Gödöllõ város polgármestere. Mint mondta, a rendezvénynek nem titkolt célja, hogy amellett, hogy nemes célt támogat, a kastélyba hívja a diplomáciai, és a gazdasági élet szereplõit, és lehetõséget teremtsen a kapcsolatépítésre.
A résztvevõk megismerhették a báli menüt is. A fogásokról Keményné Koncz Ildikó, a Pannónia Nõi Borrend elnöke beszélt, aki elmondta az összeállításhoz a Gödöllõi Királyi Szakácskönyvet használták fel. Többek között fácánkrémleves kerül majd az asztalra zöldséggyöngyökkel, de felszolgálnak gödöllõi töltött fürjeket zöldségfészekben is, amit eredetileg szalonkából készítettek el a királyi családnak. A hatfogásos menüsort a La Fiesta party service készíti el.
A királyi fogásokhoz különleges borok társulnak majd a bálon. Ezeket olyan termelõktõl válogatták, akik elnyerték az „Év borásza” címet vagy jelöltként felkerültek erre az elõkelõ listára. A borok mindezek mellett a magyar borvidékeket is megjelenítik, s természetesen nem hiányozhat közülük a királyok bora sem: Áts Károly 2007-es évjáratú Royal Tokaji 6 puttonyos Aszú borát szolgálják fel, ami az idén három világversenyen is elsõ díjat kapott. Pezsgõbõl is díjnyerteset kóstolhatnak a vendégek Garamvári Bence pincészetébõl. A bál egyik fõ támogatója a Zwack Unicum Nyrt. is különlegességgel kedveskedik a résztvevõknek, árulta el Márfi Márta, a cég marketing igazgatója. A rendezvényen az Unicum Szilvával koccinthatnak majd a vendégek, aminek különlegességét az adja, hogy gyümölcságyon érlelik.
A királyi fogásokat királyi terítéken szolgálják majd fel. Mint azt Cserhalmi Rita, a Herendi Porcelán Manufaktúra marketing vezetõje, rendezvény másik fõ támogatója elmondta, a bál fényét az Apponyi mintás étkészlet emeli majd.
A program is igazi különlegességeket ígér. Érdekesség, hogy a kiváló mûvészek többsége szorosan kötõdik Gödöllõhöz: Herczenik Anna, a Magyar Állami Operaház magánénekese a város szülötte, Oszvald Marika, Jászai Mari díjas színésznõ, operetténekes az idén kapta meg a város Díszpolgára címet, a népszerû Hot Jazz Band egyik tagja pedig, Fodor László, Gödöllõn él, és a város zeneiskolájában tanít. Elsõként lép azonban fel Gödöllõn Xavier Rivadeneira operaénekes, aki 1990 óta él Magyarországon, s akinek nevéhez az Állami Operaházba számtalan kiváló szerep kötõdik. A bál résztvevõi rendkívüli divatbemutató részesei lehetnek, a D’Elia szalon Erzsébet királyné tizenkét különleges ruháját mutatja be, amiket korhû dokumentumok és képek alapján készítettek el újra, köztük a koronázási ruhát is megcsodálhatják majd.
Az est programjából ízelítõt is hallhattak a sajtó résztvevõi Vincze Lilla jóvoltából, aki szintén gazdagítja az Erzsébet bál fellépõinek névsorát. A mûvésznõ elmondta, nem csak azért áll szívéhez közel a rendezvény, mert sokat megfordult Gödöllõn, hanem azért, mert õ is koraszülöttként jött a világra. Kijelentette, nagyrabecsüli azoknak, akik életüket ezeknek a gyermekeknek a megmentésére teszik fel, és megtiszteltetés számára, hogy fellépésével segítheti ezt a jótékony célú rendezvényt.
A Peter Cerny Alapítványt képviselõ dr. Somogyvári Zsolt köszönetét fejezte ki a szervezõknek, s mint mondta, a támogatásra, nagy szüksége van a több, mint két évtizede mûködõ koraszülött mentéssel foglalkozó alapítványnak. Munkájukról szólva úgy fogalmazott, ma már népbetegségnek számító probléma a koraszülés, eléri a nyolc százalékot. Örömmel számolt be arról, hogy az orvostudomány fejlõdésével, ma már sokkal jobbak az így világra jött csecsemõk esélyei, mint huszonnégy évvel ezelõtt, amikor megkezdték mûködésüket. Szomorúnak nevezte azonban, hogy az állami gondoskodás ma sem éri el a kívánt szintet, ráadásul – bár a személyis jövedelemadó csökkenése a magánszemélyeknek jó – a felajánlott 1százalkékokból befolyó bevétel is több tízmilliós kiesést jelent számukra. Dr. Somogyvári Zsolt elmondta, ma már nem csak koraszülött mentéssel és szállítással foglalkoznak, hanem aktívan részt vesznek a szûrõvizsgálatokban is, valamint nagy hangsúlyt fektetnek a koraszülött gyerekek szüleivel való törõdésre is.